Pripreme za hrono dijetu

Ako ste odlučili da se oprobate u hrono ishrani i dijeti, onda je vreme za pripreme. Ovaj način ishrane je jako zahtevan i angažuje gotovo sve ljude oko vas da vam pomognu, pa nikako nemojte odustajati, uvek tražite motivaciju da nastavite dalje, posebno ako ćete držati fazu restrikcije duži vremenski period, a naročito morate da se bavite i nekom fizičkom aktivnošću ukoliko do sada niste bili preterano aktivni. Ako se lepo pripremite za novi način ishrane, smanjićete mogućnost od malaksalosti i sprečiti šok organizma, ali istovremeno trebate da pripremite organizam na neke nove namirnice, i novi raspored ishrane i hranjenja, uz malo veće napore oko pripreme hrane. Da bi se sve to postiglo na pravi način, ove pripreme se rade barem mesec ili nekoliko meseci ranije, a ne nekoliko dana pre nego što počnete sa dijetom. Ipak, ako niste bili baš ažurni, odvojite maker tri meseca za pripreme pre nego što se upustite u kompletnu promenu načina ishrane.

Izdržljivost

Prva stvar na kojoj treba da poradite jeste izdržljivost. Celodnevni boravak na hrono ishrani nije lak, i za jako kratak period može izmoriti vaš organizam. Zato krenute sa lakšim aerobnim vežbama koje če vam pružiti osnovni nivo izdržljivosti. U tom slučaju organizam vam se neće umoriti ni nakon nekoliko dana držanja hrono dijete. Ipak, ako mislite da nemate dovoljne energije, da vam je koncentracija smanjena, to znači povećavaju se šanse za nemogućnost držanja hrono dijete. Možda to znači da negde grešite i zato preispitajte vaš način ishrane. Zato, ako se se odlučili za hrono dijetu, ispitajte sve mogućnosti i nedoumice oko nje.

Vežbajte tri puta nedeljno u roku od dva meseca. Ako ste recimo izabrali traku za trčanje, vremenom povećavajte postepeno dužinu deonice , a kasnije i tempo. Sve brže trčite a sve manje odmarate za vreme treninga. Samo nemojte preterivati i nemojte počinjati sa ovom aktivnošću bez prethodnog sistematskog pregleda i bez konsultacije sa lekarom. Vremenom u trčanje je poželjno da ubacite i čučnjeve i iskorake. Pre i posle svakog treninga, dobro istegnite sve mišiće kako bi povećali njihovu elastičnost al ii amplitude pokreta. Ovim smanjujete i umor mišiča i mogućnost povređivanja.

Prilikom faze restrikcije, bitno je i društvo. Uvek je lakše ako imate voljenu osobu ili najboljeg prijatelja ili prijateljicu koja će zajedno sa vama držati dijetu, neko sa kime ćete razmenjivati recepte, i saopštavati dobre vesti ako su kilogrami počeli da se tope. Ali, u praksi, dosta je slučajeva kada naprimer žena želi da drži novi način ishrane, ali je njena okolina u tome ne podržava. Ako ste i vi u istoj situaciji, nemojte očajavati, nije vam potreban niko da bi dostigli top formu, treba da samo budete motivisani, malo slobodnog vremena, dobre volje, i rezultati će biti tu.

Pre nego što počnete sa dijetom, bitno je uvek imati spremno barem tridesetak recepata, od kojih neke možete praviti i za nekoliko dana, a najbitniji recept je recept za hrono hleb. Hrono hleb ćete biti u mogućnosti da konzumirate samo ujutru uz doručak, tako da, ako volite hleb ili neku vrstu pogačica, sigurni smo da će vam doručak biti omiljeni obrok.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: