Kada krenuti sa hrono ishranom

Ako ste odlučili da se oprobate u hrono ishranom potrebno vam je dosta snage, volje, motivacije, ali i malo više novca da bi mogli da kupite sve ono što će vam biti potrebno, odnosno maslinovo ulje, zatim dosta ribe, masne ali i morske, i na kraju, ali ne i manje bitno – dosta recepata, plan ishrane i jelovnik, ali i određeni plan vežbanja kako bi što pre eliminisali višak kilograma iz organizma.

Ne postoji određeni dan kada je dobro krenuti sa hrono dijetom. Većina ljudi kaže u petak: “Samo da se dobro najedem za vikend, pa od ponedeljka (po ko zna koji put) krećem sa dijetom.” Svi oni su mišljenja da ih ovog puta niko neće sprečiti da započnu sa dijetom, ali kada dođe ponedeljak, uvek se nađe neki novi izgovor. Zato, ako imate višak kilograma, i želite da ga eliminišete po svaku cenu, i počinjali ste sa brojnim dijetama i uvek ste ih prekidali, recite sebi – SADA! Sada odmah hoću da počnem sa dijetom, uzmite recept za hrono hleb, napravite ga, i sutradan ujutru napravite svoj prvi hrono doručak.

Uz hrono ishranu, dobro je napraviti i plan vežbanja, ali nemojte ni u kom slučaju preterivati, naročito ako niste bili nešto mnogo aktivni u poslednjih nekoliko meseci…pa i godina. Počnite isključivo sa šetnjom, barem pola sata na dan, to je dovoljno za početak, a kada se kilogrami budu topili, kada bude napretka, možete produžavati vreme šetnje, a možete se baviti i brzim hodanjem. Ali, nikako bez prethodne konsultacije sa lekarom, naročito ako imate neki zdravstveni problem.

Hrono ishrana zahteva i vežbanje, odnosno malo aerobnih a više anaerobnih izvora energije, Odnosno zahteva funkcionalne sposobnosti kao i dobro motoričku sposobnost, snagu, koordinaciju, ravnotežu, fleksibilnost i agilnost. Ovaj vid dijete se pre svega bazira na pravilno redosledu odnosno rasporedu obroka, ali se može kombinovati i sa vežbanjem, a najbolje je brzo hodanje. Sve ovo aktivira veliki broj mišića, ali najveći tere pada na donje ekstremitete.

Ako ste ove godine odlučili da je bilo dosta masne hrane, slatkiša i gaziranih napitaka, znajte da je hrono ishrana odličan izbor za vas. Ako ste u prilici, nemojte da propustite šansu da držite hrono dijetu, a najviše motivacije vam je potrebno za fazu restrikcije.

Snaga je veoma važna ako ste odlučili da eliminišete višak kilograma uz hrono dijetu i vežbanje. Za trening snage ne treba vam nikava posebna oprema, već vam je dovoljna vlastita telesna težina. Bitno je da prilikom izbora veoma obratite pažnju da vežbe budu različite. Tipa vežbajte skok na jednoj nozi, zatim na obe kao i u stranu. Pređite na čučnjeve na obe i na jednoj nozi. Iskorak radite i napred i u stranu.

Ako do sada niste isprobavali hrono dijetu, onda vam se ovaj vid i može učiniti malo ekstremnijim a možda vas i uplašiti, ali nakon prvih nekoliko sedmica, jedno je sigurno – zaljubićete se u hrono ishranu, tvrde svi koji su ovo probali. Ova dijeta je nastala u osamedesetim godinama 20. veka, a popularnost stiče početkom 2000-ih godina. Danas je jedna od najpopularnijih dijeta na svetu i to nije bez razloga.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: