Motivacija za mršavljenje

mrsavljenje

Mršavljenje je cilj skoro svake osobe na svetu koja ima nekoliko kilograma viška. Bez obzira da li se radi o muškarcu ili ženi, momku ili devojci, starijoj gospođi ili starijem gospodinu, svi oni imaju isti cilj – da eliminišu višak kilograma na što efikasniji, ali i što zdraviji način, bez ugrožavanja svog zdravlja. Međutim, jedan od najvećih problema za mršavljenje je motivacija. Ljudski mozak radi na taj način da lako odustaje od željenog cilja. Ukoliko držite dijetu nekoliko nedelja, a vaga ne pokazuje napredak, dođe vam da odustanete ukoliko odmah. Ipak, morate naći motaciju za mršavljenje, pa makar je izvukli iz svoje najdublje misli.

Ukoliko nemate dovoljno motivacije za mršavljenje, možda će vas ovi kratki saveti dodatno podstaći da smršate:

1.Pustite neku dobru muziku dok vežbate!

2.Ukoliko ste raniji bili vitkiji, držite svoju sliku na vidljivom mestu kako bi bili dovoljno motivisani da ponovo tako izgledate!

3.Odredite sebi nagradu ukoliko uspete da smršate – za jedan izgubljeni kilogram, počastite sebe novim naočarima, za dva izgubljena kilograma, kupite sebi futrolu za mobilni, za pet izgubljenih kilograma…mislimo da ste zaslužili jednu čokoladu 🙂

4.Izbacite negativnu energiju na pravi način – vežbajte!

5.Ovo je veoma bitno – nemojte smršati zbog drugih, već zbog sebe.

Ukoliko ste u mogućnosti, nađite nekoga ko će vam biti podrška pri držanju dijete. Nije lako držati dijetu ako svi oko vas jedu upravo vaš omiljeni slatkiš, ili vaše omiljeno glavno jelo koje ima par stotina kalorija. Kada je još neko pored vas sa sličnim ciljem, lakše je ići napred. Naravno, možete sebi dozvoliti i da prekršite neko pravilo dijete, samo se potrudite da to ne bude često.

mrsavljenje

Morate znati da je mršavljenje samo jedan mali deo vašeg života, on ne traje dugo, od nekoliko sedmica do nekoliko meseci. Ta misao vas mora gurati napred. Potrošite samo jedan mali deo svog života da bi izgledali lepo, da bi bili zdraviji i da bi podigli sebi samopouzdanje. Ukoliko imate samopouzdanje, bićete i zadovoljniji sobom. Zar par meseci uzdržavanja od masne hrane, nezdravih sokova i svakodnevnog vežbanja nije vredno toga? Naravno, čak i kada završite proces mršavljenja, nemojte se odmah vratiti starom načinu života – nemojte jesti često nezdravu hranu, a gazirane sokove i slatkiše svedite na minimum.

Pre nego što počnete sa hrono dijetom, ili bilo kojom drugom dijetom, odredite sebi cilj. Dijeta bez cilja je kao ulica bez svetla, kao put bez mačjeg oka, neće znati kuda idete a samim tim je teže stići do odredišta. Ukoliko imate jasno definisane ciljeve, pola posla je praktično već završeno. Potrebno je još samo malo volje, malo istrajnosti, i uz dovoljno motivacije za mršavljenje, vaš cilj nikada nećete biti bliži. Ali, morate znati – kada jednom dostignete svoj cilj i kada smršate određeni odnosno željeni broj kilograma – tu nije kraj! Morate biti uporni i veoma motivisani da nastavite dalje, ne smete se vratiti starim lošim navikama ukoliko ste ih imali, morate i dalje da se hranite zdravo i da ne kršite pravila. Ukoliko se vratite lošoj ishrani, sav vaš napor pada u vodu, zato što će se sa lošom ishranom vratiti i kilogrami, a to sigurno ne želite.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: