Šta znači reč hrono

Hrono

Hrono dijeta…Hrono ishrana…Šta znači uopšte reč hrono? Ako se do sada niste susretali sa ovom rečju, prevod je veoma prost i znači – vreme. Vreme je ono što nas pokreće, vreme je ono čega nikada nemamo dovoljno, a vreme je osnova ove dijete.

Vreme je osnova hrono dijete

“Deset kilograma za 15 dana”, “5 kilograma za 2 dana”, “…skinite kilograme brzo i lako”…Ovako obično počinje reklama za dijetu, i čim vidite dijetu koja nudi ovako nešto, obavezno je zaobiđite. Gubljenje većeg broja kilograma ne samo da je nepoželjno, već je i veoma štetno za organizam. Ukoliko izgubite par kilograma za samo nekoliko dana, svoje telo ćete izložiti ogromnom šoku, i možete svom organizmu naneti mnogo štete. Kada se izgubi veći broj kilograma za kratko vreme, organizam naglo remeti svoj ritam i tempo funkcionisanja, a metabolizam menja svoj tok. Što je najgore, ukoliko prestanete sa ovom “ultra efikasnom” dijetom, kilogrami će se vratiti još brže. To je takozvani Jo-Jo efekat koje većina dijeta na kratke staze poseduje.

Hrono

Hrono dijeta se bazira na principu da kilograme gubite veoma postepeno, i ne previše brzo, ona se bazira poštovanju vremena između obroka. Svako ko je nekada držao dijetu zna da je vreme i strpljenje najbitnije kako bi se videli rezultati dijete. U njoj možete jesti skoro sve što poželite, ali morate napraviti obavezan razmak između obroka. Zašto? Zato što je potrebno izvesno vreme da se izvrši balans nivoa glukoze u krvi. Ukoliko jedete na svakih sat vremena, taj proces počinje iznova i iznova i mozak ne prima informaciju da je telo završilo proces oslobađanja masti.

Budite strpljivi

Vreme ishrane nije važno samo u hrono dijeti, već je važno da, držali dijetu ili ne, uvek jedete u isto vreme kako bi organizam imao dovoljno goriva tokom dana, ali ne treba jesti ni previše kasno, kako organizam ne bi dobio višak goriva koje kasnije prelaze u višak kilograma. Zato je bitno ujutru jesti pre deset, najkasnije jedanaest časova kako bi prošlo minimum četiri sata između doručka i ručka.

Isto tako, večera ne treba biti na satnici posle 20 časova, može i kasnije ako ste tako navikli, ali znajte da dva sata nakon večere ne bi trebalo leći da spavate. Naravno, ljudi nisu roboti, uvek može iskrsnuti neko slavlje, rođendan ili venčanje, gde ćete relativno brzo nakon obroka leći da spavate, ali gledajte da to ne bude baš često, ukoliko želite da rezultati dijete budu vidljiviji.

Zaključak

Pre nego što započnete hrono dijetu, odredite sebi prvi zadatak, a to je da ne očekujete rezultate sada i odmah, već morate da budete strpljivi i da date svom organizmu vremena da se postepeno osloboditi gubitka kilograma. Moja preporuka je da, ako imate vagu za merenje, da je dobro sakrijete ili date najboljem prijatelju ili prijateljici na čuvanje. Prvo merenje možete izvršiti nakon mesec dana držanja dijete. Ako se budete pridržavali svih saveta, nemojte brinuti, rezultati će sigurno biti vidljivi. A kada je reč o dijeti, zna se – rezultati koji su dobri su samo dodatna motivacija da nastavite dalje. Nemojte stati dok ne stignete do željene kilaže,  i ne činite to ni zbog koga drugog, samo zbog sebe i zbog svog zdravlja.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: