Vrste namirnica u hrono nutriciji

Ako ste gurman,a i dalje želite da budete mršavi i u formi, onda hrono ishrana može biti pravi izbor za vas. Iako je dijeta izmišljena u Francuskoj 1986. godine, prilično je popularna i danas. Pre svega, morate naučiti šta morate da izbegavate. Izbegavajte: hranu koja sadrži brze ugljene hidrate (peciva, žitarice sa dodatkom šećera); ručak će se zasnivati na životinjskim proteinima i ugljenim hidratima, ali to ne bi trebalo da bude dosledno, kako bi se izbegao osećaj izazivanja umora i sna. Izbegavajte predjela svih vrsta, deserte (proizvode na bazi šećera), mlečne proizvode i hleb; u večernjim satima proizvodnja tela digestivnog enzima se smanjuje i digestivni procesi su sporiji. Jela bi trebalo da budu veoma lagana. Bilo bi odlično kada bi preskočili ovaj obrok u toku dana, s vremena na vreme, ali ako ne možete izdržati bez hrane, nemojte to učiniti ni u kom slučaju.

Ukoliko niste sigurni da je ovo dijeta za vas, pokušajte nekoliko dana da je držite, ništa ne košta, a rezultati su obećavajući. Ako se držite pravila, videćete da nećete uopšte biti gladni između obroka. Ukoliko smatrate da je bolje imati tri obroka, umesto pet ili šest manjih obroka, onda je ovo dijeta za vas. Grickalice sa aditivima su u ovoj dijeti zabranjene i ne treba ih jesti. Biće potrebno neko vreme da se organizam navikne na novi način ishrane, ali kada taj proces bude gotov, kilogrami će se vrlo brzo gubiti.

Biti u skladu sa zdravom dijetom je najveći izazov svakoga ko želi da smanji obim struka. Hrono ishranu zahteva veliki doručak sa tostom, sirom i maslacem. Možete imati sušeno meso za doručak i do 3 jaja nedeljno.

Preporuka za jelovnik:

Doručak: Šunka bez glutena, tost sa puterom i džemom; kajgana sa sirom ili sušena kobasica.

Ručak je od posnog mesa, plus 1 šolja povrća. Možete jesti piletinu sa roštilja sa malo povrća i seckanim peršunom.

Užina je čokolada i voće … možete napraviti puding od čokolade sa borovnicama, ili puding od jagoda sa čokoladom. Šta će vam više od ovoga?

Recept za voćni puding sa čokoladom sledi:

1 šolja jagoda ili borovnica
1/4 šolje čokolade ili istopljene tamne čokolade
kakao prah
1/2 šolje vode
2 kašičice kokosovog mleka.

Izmiksovati u blenderu i zamrznuti sve dok ne bude spremno za jelo.

Užina: Puding od čokolade i borovnica

Večera je još jedan izvor proteina. Poželjna je riba ili manji deo crvenog mesa uz šolju povrća. Bez skroba. Plan kaže da ako niste gladni, potpuno možete preskočiti večeru. Predlog za večeru je 100 grama lososa sa 1 šoljom spanaća sa svežim belim lukom. To je sasvim dovoljno da izdržite do sledećeg dana, čak i više nego dovoljno. Nemojte jesti ništa uveče, odnosno kasno noću, zato što to remeti metabolizam i sprečava gubljenje kilograma. Dobar predlog je i da ne koristite vagu za merenje prvih nekoliko sedmica, jednostavno dajte telu vremena da se navikne na novi način ishrane i da proces gubljenja kilograma polako počne. Ukoliko posle pet dana stanete na vagu i vidite da je vaša težina ista, to će vas demotivisati vrlo brzo i moraćete početi ispočetka.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: