Smernice za pravilan obrok

Doručak je bitan deo hrono dijete. Jedite doručak sredinom jutra, oko 9:00 sati pre podne. Doručak treba da se sastoji od masti, šećera i ugljenih hidrata. Šećeri će dati vam brzu dodatnu energiju kada je najpotrebnija, na početku dana. Mastima je potrebno više vremena da se svare, tako da je njihov zadatak da obezbeđuju dugotrajniju energiju. Primeri loših predloga za doručak jesu jogurt, sir, mleko i zaslađene žitarice ili tost sa margarinom. Osim mleka i proteina, stavke kao što su meso i jaja ne bi trebalo da se jedu sa ugljenim hidratima u hono ishrani. Tradicionalni doručak koji je kombinacija jogurta, slanine i tosta sa kvascem je strogo zabranjena.

Kao deo hrono načina ishrane, ručak bi trebalo da bude vaš obrok koji je istovremeno i izvor mesa. Treba da jedete oko 13:00 časova. To je period kada je energija najveća i kalorije su potrebne da bi se prošlo kroz ostatak dana. Ručak na hrono dijeti sastoji se uglavnom od složenih ugljenih hidrata. Jedan veliki tanjir bez ikakvih priloga ili poslastica osim salate. Primeri skroba za ručak uključuju meso, punjene paprike bez pirinča ili supu od povrća sa sočivom.

Grickalice su zabranjene. Postoje dve užine dozvoljene po danu, jednom u 10:30 sati pre podne, a druga u 16:00 po podne. Jutarnja užina se sastoji od komada voća po vašem izboru. Ne konzumira se tokom faze restrikcije. U popodnevnim satima možete jesti nešto slatko, kao što je komad tamne čokolade i malo voća. Ne preskačite užinu. Vaše telo mora da unosi šećer koji pomaže u održavanju energetskog nivoa tela i na to morate da obratite pažnju.

Večera je samo obrok koji povezuje dva dana. Pokušajte da večerate oko 18:00 časova. Ne užinajte nakon večere. Dozvolite da se hrana potpuno svari pre odlaska na spavanje. Večera u hrono ishrani je lakši obrok, a treba da bude bazirana na osnovu proteinske hrane. Piletina sa malo salate, pečena riba i kuvano povrće na pari, ili drugo posno meso je stavke pogodna za ovo doba dana.

Plan Hrono ishrana se bazira na osnovu filozofske linije da se ujutru jede kao bogataš, u ručak se jede kao princ, a uveče kao siromah. Ključ, očigledno, nije samo u onome šta jedete, već i koliko i kada jedete i tome se morate voditi ako pristupite hrono ishrani. Hrono ishrana nije teška za praćenje, samo je potrebno malo se navići na ustaljeni, pomalo robotski način ishrane. Teško će biti ako ste navikli da jedete testo i testeninu za večeru, umesto toga ćete se morati navići na ribu uz neku laganiju salatu.

Kada se naviknete na ovo, kilogrami će samo nestajati i bićete oduševljeni rezultatima. Najlepši je osećaj gubitak kilograma, kada će vam se pouzdanje poboljšati jer, priznali mi to ili ne, izgled možda nije sve, ali je veoma bitna stavka svakodnevnog života. Ipak, izgled vam ne treba biti vodič kroz dijetu, već prvenstveno dobro zdravlje i pravilan unos namirnica kako bi obezbedili dovoljan nivo energije i kako bi se osećali snažno i motivisano za nove pobede. Neka hrono dijeta bude vaš prijatelj do vašeg konačnog cilja.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: