Hrono nutricija – činjenice

Hrono dijeta se zasniva na principu da naše telo drugačije apsorbuje hranu, u zavisnosti od doba dana u koje se konzumira. Sigurno ste naišli na izraz “Hrono dijeta” mnogo puta do sada, naročito ako ste tražili termin “Kako smanjiti težinu” ili “Kako izgubiti kilograme”, ali možda joj niste dali preveliku pažnju, jer na kraju krajeva, nijedna od tih dijeta vam nije donela nikakve rezultate. Ali, ako čitate iskustva i komentare drugih ljudi, shvatićete da hrono nutricija daje bolje rezultate bilo od koje druge dijete! Nećete biti samo lakši, već ćete izgledati zdravo i biti to još dugo dugo vremena, za razliku od mnogih drugih dijeta koje možda daju efekat, ali na pogrešan način. Druge dijete su šok za vaš organizam, naročito ako skinete veliki broj kilograma za kratko vreme.

Osnovni principi

Hrono nutricija je nastala pre trideset godina kao rezultat istraživanja francuskog lekara Alena Delaboa. Cela dijeta se podesi tako da funkcioniše po principu rada pankreasa i lučenja insulina i kortizola, ali i enzima koji su potrebni za varenje hrane, od kojih se neki ne izlučuju u isto vreme tokom dana kao i drugi.

Osnovno pravilo je hrono nutricije je da jedete jednom u svaka četiri sata (to važi i za opšte principe hrono ishrane, ali ne i za fazu restrikcije. Faza restrikcije je period tokom kojeg treba da jedete na svakih pet sati, pa čak i šest). U hrono nutriciji imate tri glavna obroka + jednu užinu, bez ikakvih grickalica između.

Hrono dijeta ima osnovne principe kojih se morate pridržavati. Doručka bi trebalo da bude u izobilju sa pristojnom unosom masti, proteina i sporo razgradive šećere. To znači da bi trebalo da jedete sir, maslac, hranu koja sadrži skrob (hleb) i puno proteina (jaja ili sušenog mesa). Telu je potrebno gorivo da uspešno započne dan tako da ne treba da brinete o kalorijama, jer ćete ih brzo istrošiti.

Užina je bitna

Ručak je tu da napunite svoje baterije. Prema principima hrono ishrane, treba da izaberete obrok koji je bogat proteinima životinjskog porekla, a to je naravno meso. Trebalo bi da ručak sadrži manje masti nego doručak, ali bi takođe trebalo da ima male količine šećera i proteina iz povrća. Ručak ne bi trebalo da bude ogroman obrok, glavni cilj ručka je da ne budete gladni do sledećeg obroka. Jedan važno pravilo ovde je – ne mešati proteine i ugljene hidrate – izabrati samo jedan od njih!

Jedna užina je tu da vam pomogne da “izdržite” dok ne stigne večera. Glavni cilj toga je da se spreči prejedanje kasno noću! Možemo imati neko voće ili suvo voće uz crnu čokoladu sa minimalno 70% kakao zrna. Bilo bi idealno da jedete svoju užinu između 4 i 6 časova po podne. Večera treba da bude lagana, mora da sadrži hranu kao što su riba, posno meso i neko povrće. Treba striktino da izbegavate šećer, mast i skrob. Grickanje između obroka je strogo zabranjeno!
Ovo je sasvim dovoljno za početak hrono dijete. Kasnije ćete naučiti još dosta toga o kombinaciji hrane, ali za sada se nemojte puno opterećivati time.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: