Na šta paziti pri sakupljanju recepata?

Recepti su lak način da uvek imate pri sebi predlog za doručak, ručak i večeru. Prilikom sakupljanja recepata, treba paziti da u njima ne mešate različite vrsta nutrijenata, a ostalo je sve dozvoljeno.

Hrono ishrana, kao što njeno ime očigledno može da ukaže, zasniva se na principima da je telo efikasnije u varenju u nekim trenucima tokom dana, obično oko svaka četiri sata. Jedući ispravne hranljive materije u pravo vreme, dijeta ima za cilj da smršate na niz prirodnih načina. Svaki obrok zahteva određeni stepen prilagođavanja na nju. Dijeta koristi svoje morfotipe, ili fizičke karakteristike vašeg tela, da opiše vrstu hrane koju treba konzumirati tokom vašeg dana.

Jedući sva tri obroka na dan, doručak, ručak, užinu i večeru tokom svaka četiri sata, moći ćete maksimalno iskoristiti sistem metabolizma vašeg tela. Doručak, obrok koji mnogi dietolozi opisuju kao najvažniji obrok u danu, sigurno je najvažniji i u hrono dijeti. Treba jesti svakog jutra obilan doručak koji sadrži veliku količinu skroba, sir, maslac, proteine (jaja ili šunka), a neki put i voće. Konzumiranjem ovih namirnica rano ujutru, telo može odmah koristiti kalorije koje će biti utrošene tokom dana.

Ručak treba da se sastoji od životinjskih proteina i skroba. Imajte u vidu da iznos kalorija potreban za ručak treba da bude znatno manji od onog koji je bio potreban za doručak. Nemojte jesti hleb za ručak, čak ni nekoliko zalogaja, zato što time već kršite principe hrono nutricije.

Užinu treba jesti četiri sata posle ručka, a trebalo bi da je bude dovoljno da organizam ne zahteva hranu sve do večere. Voće i tamna čokolada su odlične preporuke. Kolači i torte su strogo zabranjeni. Nemojte preterivati ni sa voćem, pošto je voćni šećer takođe prepun kalorija, i može usporiti proces mršavljenja.

Večera treba da bude najlakši obrok od svih njih, sa mogućnošću, za one koji nisu gladni, čak i da preskoče potpuno ovaj obrok, mada to nije preporučljivo. Poenta ovog jela jeste da telu date samo dovoljno kalorija da se odmori i efikasno pripremi za sledeći dan, i treba odmoriti svoje telo od hrane, bez unosa viška nepotrebnih kalorija i bez unosa nepotrebnih masti. Riba i povrće su preporučeni za večeru, ili bilo šta drugo što se može lako apsorbovati. Dobar izbor su fileti oslića ili skuše, uz zeleno povrće, blitvu ili spanać. Preporučljivo je da se jede do 19 časova, može i kasnije ako baš ne stignete ranije, ali nemojte leći da spavate dva sata minimum nakon obroka.

Ne zaboravite, ništa u ovoj dijeti nije zabranjeno. Možete jesti sve što želite, ali morate samo da se uverite da ste sve pojeli u u pravo vreme.

Većina dijeta ograničavaju ili kalorije ili jednu od tri makronutrijenata: ugljene hidrate, proteine i maste. Hrono ishrana vam omogućava da jedete većinu hrane sve dok se jede u odgovarajućem trenutku tokom dana. Nema brojanja kalorija, a jedina zabranjena hrana je desert. Iako iza hrono ishrane obično slede zdrave smernice utvrđene od Odeljenja za poljoprivredu SAD, ipak je važno da se sa svojim lekarom konsultujete pre početka plana ove dijete.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: