Karijes je bolje spriječiti nego liječiti

nastanak karijesa

Karijes je jedna od najčešćih bolesti zuba te je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koje muči ljude širom svijeta. To je zapravo kronična bolest koja vrlo sporo napreduje, a njegovi se simptomi teško otkrivaju. 

Ponekad može proći i godina dana od samog početka procesa nastanka karijesa, do pojave prvih simptoma. Upravo je zbog toga važno redovito odlaziti na preglede kod stomatologa, čak i ako vam se čini da je sve u savršenom redu.

Nastanak karijesa

Karijes na zubu može nastati zbog više stvari, ali značajnu ulogu u njegovom nastanku ima zubni plak, koji predstavlja mekanu, teško uočljivu naslagu koja čvrsto prianja uz stjenku zuba. Plak nije moguće samo isprati vodom, već ga je potrebno mehanički odstraniti. Zreli plak, kojem treba otprilike sedam dana da nastane, sprječava protok sline do zuba te omogućuje bakterijama pristup zubu. 

Nastanak karijesa počinje zapravo početnim oštećenjem, odnosno inicijalnom lezijom. Njegovom nastanku pogoduje mnogo čimbenika, a u najvećoj su opasnosti:

  •  Djeca s mliječnim zubima
  •  Tinejdžeri u pubertetu 
  •  Stariji ljudi 

Upravo zbog toga bi upravo oni trebali posvetiti posebnu pažnju oralnoj higijeni kako bi spriječili nastanak ove bolesti zubi.

Stres i karijes

Stres je značajan čimbenik koji može povećati rizik od pojave karijesa. Stres može oslabiti imunitet, a smanjen imunitet može dovesti do povećanog rizika od infekcije zbog lošijeg funkcioniranja stanica i staničnih procesa. Osim toga, stres ima i neke druge posljedice koji mogu povećati rizik od pojave ove bolesti zuba. 

Prevencija karijesa sa redovitom posjetom stomatologa
Liječenje zuba je potrebno kada prevencija više nije dovoljna. Karijes može trajno oštetiti zube. Učinkovite metode prevencije također uključuju održavanje dobre oralne higijene, redovite posjete stomatologu, zdravu prehranu i kontrolu konzumacije šećera.

Na primjer, stres može dovesti do promjena u prehrani, što može uključivati povećani unos šećera, koji je poznat po tome što povećava rizik od pojave karijesa. Također, stres može dovesti do prorjeđivanja redovitih posjeta stomatologu, zbog potencijalnog nedostatka vremena, što znači da se zarazne bolesti usne šupljine mogu lakše razvijati i širiti. A sve to posljedično može dovesti do povećanog rizika od pojave problema sa zubima. 

Prevencija uz redovite posjete stomatologu

Karijes je opasna bolest koja može trajno oštetiti zube. Postoji nekoliko načina na koje se možete zaštititi od ove bolesti, među kojima je redovito četkanje zubi kao i ispiranje zubi s preporučenim vodicama za ispiranje usta. Učinkovite metode prevencije također uključuju održavanje dobre oralne higijene, redovite posjete stomatologu, zdravu prehranu i kontrolu konzumacije šećera. 

Kako možete spriječiti karijes?

Također, posebna pozornost treba biti posvećena upotrebi zubne paste za zaštitu od plaka i kamenca na zubima. Zapamtite da je prevencija uvijek najbolja metoda liječenja.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: