Poboljšajte svoje zdravlje i imunitet uz dodatke prehrani

U današnjem ubrzanom načinu života, često nam nedostaje vremena za pripremu uravnoteženih obroka i pažljivu brigu o prehrani. Stres i nedostatak vremena mogu dovesti do toga da unosimo manje hranjivih tvari, što može utjecati na naše zdravlje i vitalnost. Upravo zbog toga, dodaci prehrani postaju sve popularniji kao praktično rješenje za osiguranje potrebnih nutrijenata. 

Oni sadrže vitamine, minerale, proteine, omega-3 masne kiseline i druge tvari koje pomažu u nadoknadi prehrambenih manjkavosti. Međutim, važno je imati na umu da dodaci prehrani ne bi trebali zamijeniti uravnoteženu prehranu, već ih treba koristiti kao nadopunu kako bismo osigurali da naše tijelo dobiva sve potrebne hranjive tvari za održavanje optimalnog zdravlja.

Dodaci prehrani postaju sve popularniji kao praktično rješenje za osiguranje potrebnih nutrijenata. 

Važnost vitamina za zdravlje

Vitamini su vitalne tvari koje naše tijelo treba za pravilno funkcioniranje, a ponekad ih ne dobivamo u dovoljnoj količini iz uobičajene prehrane. Dodaci prehrani su formulirani kako bi osigurali da naše tijelo dobiva potrebne hranjive tvari, kao što su vitamin C, D, B kompleks, A i E. Vitamin C jača imunološki sustav i pomaže u zaštiti od prehlada i infekcija. Vitamin D potiče apsorpciju kalcija i važan je za zdrave kosti i zube. B vitamini igraju ključnu ulogu u energetskom metabolizmu, potičući proizvodnju energije. 

Prije uzimanja dodataka prehrani, uvijek se savjetujte s liječnikom ili nutricionistom kako biste osigurali pravilnu dozu i potrebu za određenim vitaminima. Uravnotežena prehrana i odgovarajući vitamini pomoći će održati tijelo zdravim i u punoj snazi.

Dodaci prehrani su formulirani kako bi osigurali da naše tijelo dobiva potrebne hranjive tvari, kao što su vitamin C, D, B kompleks, A i E.

Minerali su također važni za organizam

Minerali su kemijski elementi potrebni za normalno funkcioniranje različitih bioloških procesa. Neophodni su za:

  • Izgradnju kostiju
  • Zdravu funkciju mišića
  • Ravnotežu tjelesnih tekućina 
  • Provođenje živčanih impulsa

Neki od važnih minerala uključuju kalcij, željezo, magnezij, cink, selen i kalij. Kalcij jača kosti i zube, dok željezo igra ključnu ulogu u transportu kisika kroz krvotok. Magnezij je važan za normalno funkcioniranje mišića i živčanog sustava, dok cink pomaže u jačanju imunološkog sustava. 

Minerali kao prehranski dodaci su korisni za osobe koje imaju određena prehrambene ograničenja ili povećane potrebe za mineralima. Kao i uvijek, važno je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije uzimanja minerala kako biste osigurali pravilnu dozu i pravilan unos.

Važnost omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline, poput EPA i DHA, nalaze se u ribi, orasima i lanenim sjemenkama. One su poznate po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Ove masne kiseline pomažu u smanjenju upala, podržavaju zdravlje srca i mozga, poboljšavaju raspoloženje i potiču zdravlje kože i kose. Budući da se omega-3 masne kiseline ne proizvode u tijelu, dodaci prehrani često su potrebni kako bismo osigurali adekvatan unos ovih esencijalnih nutrijenata. 

Uz uravnoteženu prehranu, dodaci prehrani koji sadržavaju omega-3 masne kiseline mogu biti korisni za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. 

Dodaci prehrani u obliku proteina

Proteini su osnovni gradivni blokovi tijela i važni su za mnoge biološke procese. Uobičajeni izvori proteina uključuju meso, ribu, jaja, mahunarke i orašaste plodove. Međutim, prehranski dodaci u obliku proteina postaju sve popularniji jer nude praktično rješenje za osiguranje optimalnog unosa proteina, posebno kod sportaša i onih koji se bave intenzivnim vježbanjem. 

Obično dolaze u obliku praha koji se može lako pomiješati s vodom ili drugim napitcima. Osobe koje se bave intenzivnim tjelesnim aktivnostima ili vježbanjem često koriste proteinske dodatke prehrani kako bi podržali rast i oporavak mišića. Proteini također mogu biti korisni u prehrani starijih osoba ili osoba s posebnim prehrambenim potrebama kako bi osigurali dovoljan unos ovog važnog nutrijenta. Prehranski proteinski dodaci često se nude u različitim oblicima, uključujući proteine iz sirutke, biljne proteine (kao što su proteini graha ili soje), konoplje i drugih izvora. Oni mogu biti ukusni i jednostavni za konzumaciju, te pružaju brz način da se tijelu osigura potrebna količina proteina.

Cink je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja tijela.

Mnogi nutricionisti često spominju cink

Cink je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja tijela. Kao dodatak prehrani, cink pruža niz prednosti za cijelo organizam. Ovaj mineral podržava imunološki sustav, potiče zdrav rast i razvoj, te igra važnu ulogu u metabolizmu proteina, ugljikohidrata i masti. 

Cink je također važan za očuvanje zdravlja kože, kose i noktiju, a također sudjeluje u procesima obnove stanica. Dodaci cinka često su korisni za osobe s nedostatkom ovog minerala, trudnice, starije osobe i osobe s poremećajima apsorpcije. Međutim, važno je uzimati cink u preporučenim dozama, jer prevelike količine mogu uzrokovati nuspojave.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: