Zabranjene namirnice

Ako želite da počnete sa hrono nutricijom, sigurno vas zanima koje su namirnice zabranjene. Neke od namirnica koje su zabranjene su: kravlje mleko, margarin, biljni sir, biljne masti, peciva i jogurt sa visokim procentom masti. Morate da pazite i na raspored, ali i na namirnice u manjoj meri. Treba da budete svesni da hrono ishrana ipak ima malo zabrana, skoro sve je dozvoljeno. Ono što je važno je da se konzumira prava vrstu hrane (proteini, masti, ugljene hidrati, vitamini i minerali) u pravom trenutku. I, naravno, potrebno je da se smanji unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom , kao i unos jednostavnih šećera.

Šta ne smete jesti

Ograničenja su bitna kako bi rezultati bili vidljiviji brže. Bez ograničenja, nema ni granica, a bez granica nema ni kontrole. Ograničenje nas sprečava da izgubimo kontrolu. Ograničenja se odnose na period tokom kojeg telo je očišćeno od loših materija i ovo je period zaslužan za navikavanje na novi način ishrane. Međutim, to je takođe jedan period bitan za gubljenje težine. Tokom ovog perioda broj namirnica je ograničen, posebno one koje sadrže šećer. Zbog toga, u potpunosti treba da isključite voće i užinu bilo koje vrste. Za doručak su peciva dozvoljena, ali morate paziti od kog su brašna napravljena. Nemojte mešati jaja i mlečne proizvode, kao što ne bi trebalo da jedete dve različite vrste proteina. Za ručak izbegavajte skrobno povrće i mahunarke. Za večeru treba jesti samo hranu sa malo proterina i neke zeleno povrće.

Trajanje faze restrikcije

Ograničenje, odnosno faza restrikcije bi trebalo da traje minimalno 28 dana, ili dok ne dođete do vaše željene težine. Za zaista gojazne osobe, faza restrikcije može da traje i nekoliko meseci, dok za neke ta faza može biti gotova već posle mesec ili dva. Glavna prednost faze restrikcije je ta što će jednog dana biti završena, a onda treba jednostavno da nastavite sa principima hrono ishrane.

Nakon što je faza restrikcije gotova, potrebno je samo da pratite standardna pravila hrono ishrane. Skrobno povrće se može vratiti na jelovnik, a ručak treba pripremiti i jesti pre 15 časova. Takođe, i dalje da ne bi trebalo mešati proteine sa ugljenim hidratima. Mlečni proizvodi takođe se mogu svesti na minimum, dozvoljen je samo mladi sir za večeru, ali imajte na umu da su neki ljudi veoma osetljivi na sir i zato dobijaju kilograme. Telo nikada ne treba da gladuje i nikada nemojte preskakati obroke. Ovo su samo neke osnovne vodilje hrono ishrane. Ima ih još dosta, ali se za početak ne morate opterećivati svim pravilima, ovo je sasvim dovoljno za početak.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: