Pravila faze restrikcije

Ako želite detaljno da saznate sve što možete o hrono ishrani i fazi restrikcije, pročitajte i nastavak teksta. Za ručak morate kombinovati neskrobno povrće i meso. Ne jedu se mahunarke za ručak, kao ni krompir. Meso mora da bude obilnije u odnosu na povrće, osim kada na jelovniku imate mlad kupus. Tada možete konzumirati više kupusa nego mesa.

Kombinacija namirnica za vreme faze restrikcije

Testeninu ne jesti ni za ručak ni za večeru. Ne kombinujte meso i pirinač, odnosno pirinač nikako nemojte jesti tokom faze restrikcije. Za doručak je preporučljivo jesti mlad sir, kiselo mleko uz obrok, a ponekad i kajmak ili pavlaku. Stari sirevi su zabranjeni. Jaja i meso, kao i meso i mlečni proizvodi se mogu mešati. Puter je dozvoljen, pošto obezbeđuje organizmu dobru masnoću. Margarin je strogo zabranjen tokom ove faze. Nemojte ga jesti ni u kom slučaju. Pečurke se uglavnom jedu za ručak umesto mesa, ali može i za večeru, ako vam nisu teške za varenje. Ako ne želite jesti meso za večeru, odlična alternativa su belanca. Tek kada završite sa fazom restrikcije, prelazi dosta povoljnija hrono ishrana nakon restrikcije, o kome će kasnije biti rečeno dosta toga.

faza-restrikcije

Idite korak po korak, postepeno učite pravila i dozvolite organizmu da se lagano pripremi na promenu načina ishrane, nemojte žuriti, jer ako žurite, možete “izgoreti” od preterane želje da eliminišete višak kilograma. U početku će vam biti dosta naporno zapamtiti sva pravila i sve dozvoljene i nedozvoljene kombinacije jela i namirnica, tako da je bolje da najvažnija pravila zapišete na papir i uvek ga imate pri ruci. Ako niste sigurni da li određenu namirnicu smete da jedete ili ne, samo bacite pogled na papir i rešite nedoumicu.

Iako hrono nutricija nije dijeta, već režim ishrane koji treba praktikovati faktički celog života, za fazu restrikcije se može reći da je vrsta dijete. Kada izađete iz faze restrikcije, morate se i dalje pridržavati pravila hrono ishrane kako se kilaža ne bi vratila, a to sigurno nikako ne želite. U ovom slučaju sav vaš trud pada u vodu.

Znajte da, kada je reč o ishrani uopšte, su vam masti potrebne, ali samo prirodne masti. Puter je naprimer odličan izbor za doručak, uz kombinaciju sa pilećim prsima, zato što obezbeđuje organizmu energiju koja nam je potrebna tokom dana. Uz meso za ručak jedite neskrobno povrće, kao što je već navedeno, a ako niste sigurni koje je to neskrobno povrće, daćemo vam nekoliko predloga – kupus, paprika, paradajz, tikvice i slično.

Kada završavate sa fazom restrikcije?

Faza restrikcije je gotova onog trenutka kada je važa željena težina ujedno i vaša trenutna težina. Ipak, nemojte se zavaravati, to ne znači kraj hrono ishrane i vraćanje starim navikama. Naprotiv, to je početak, početak jednog novog života u kome ćete uvek jesti sve što želite, ali ćete pravilnom kombinacijom namirnica unositi samo ono što se sme mešati.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice oko hrono ishrane, najbolje je, odnosno obavezno je da se konsultujete ili sa svojim lekarom, ili sa nekim stručnim licem, naročito ako imate bilo kakav, pa i najmanji zdravstveni problem.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: