Hrono nutricija po fazama

Prva faza programa hrono ishrane naziva se faza restrikcije. Ona traje minimalno 28 dana, a maksimalno onoliko koliko vam je potrebno da skinete neželjene kilograma. Ova faza podrazumeva potpuno zabranu jedenja brzo delujućih šećera u obliku slatkiša, voća, ili bilo kakvih veštačkih zaslađivača. Alkoholna pića kao što su žestoka pića i pivo su takođe zabranjena. Ali, možete jednom sedmično popiti čašu ili dve čaše crnog vina. Nakon faze restrikcije, određeni proizvodi se mogu konzumirati, ali ne svi odjednom, i ne u neograničenim količinama.

Pre početka dijete vrše se određeni testovi na netoleranciju na sve vrste hrane, a ako se pronađe da je organizam intolerantan, ta hrana je takođe zabranjena. Treba da promenite štetne navike i da usvojite koncept zdrave prehrambene navike, kao i ovladavanje osnovama fiziologije ishrane dalje će morati da primeni trajno u životu. I to je osnovni princip hrono nutricije, a očekivani pozitivni efekti su brojni.

Sigurno već dobro znate, ali nije na odmet pomenuti da minimalni vremenski interval između obroka treba da bude približno četiri do šest sati. Pet sati je optimalno, ali ako baš ne možete izdržati, nemojte forsirati svoj organizam. Hrono ishrana ima dosta pravila, tako da ih učite deo po deo. Ona se bazira na optimalnom nivou šećera u krvi, i ne dozvoljava da nivo preterano pada ili raste.

Važno je jesti na četiri ili pet sati zato što nakon tog vremena proces lučenja insulina. Ukoliko jedemo nešto između, pankreas je zbunjen, i iznova i iznova započinje proces rasta nivoa insulina. Pre nego što pojedete sledeći obrok, morate dozvoliti nivou insulina i glukoze da se stabilizuje. Sigurno ste primetili da, ako ste do sada držali bilo koju vrstu dijete, ako konzumirate bilo šta između obroka, kilogrami jednostavno ne mogu da nestanu. Isto tako, ne smete konzumirati ništa kasno noću, pošto se dok spavate masti skladište u organizmu, i to takođe sprečava proces gubljenja kilograma.

Tokom faze restrikcije, zabranjeno je jesti voće, piti mleko, jesti mahunarke za ručak, doručak ili večeru, kao i pirinač. Iako smo naučeni da je voće veoma zdravo, što svakako jeste, ono vam tokom faze restrikcije jednostavno nije potrebno, a manje je poznato da i voćni šećer, odnosno fruktoza, veoma goji, naročito iz voća kao što su lubenice, grožđe, i slično slatko voće. Umesto voća, konzumiraćete povrće, koje je isto, pa čak i bolji izvor minerala i vitamina koje su organizmu više nego potrebni. Za ručak i večeru ne smete jesti hleb, kukuruz i pšenicu, a ovo ne se odnosi samo na fazu restrikcije, već i na kompletan režim hrono ishrane. Hleb je striktno zabranjen popodne i uveče, a možete ga jesti samo za doručak, i to isključivo hleb bez kvasca, napravljen od raženog, ovsenog ili heljdinog brašna. Za mnoge je kombinacija ovih vrsta brašna idealna, samo pazite na procentualno učešće svakog brašna, kako vam hleb ne bi bio previše ronjiv, gnjecav ili tvrd. Kada se završi faza restrikcije, nekih šezdesetak ili sedamdesetak posto posla je gotovo, ali pred vama predstoji dugi period navikavanja na novi način ishrane.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: