Hrono ishrana restrikcija – faza restrikcije

Hrono ishrana, hrono dijeta, ili hrono nutricija, ili kako već želite da je nazovete, je veoma popularna, i čini se da će to još dugo biti. Mnoge poznate ličnosti preporučuju ovu dijetu, svi kažu da je osnova dijete da jedete sve i da ne brojite kalorije ali, da li je to zaista tako?

Iako se hrono ishrana bazira na poštovanju vremenskog perioda između dva obroka, tokom ove dijete ipak postoji faza restrikcije koje se morate pridržavati kako bi kilogrami nestali.

Sigurno često čujete reč ili frazu “hrono ishrana restrikcija”. Za one koji su već duže vreme u ovom režimu ishrane, restrikcija, odnosno faza restrikcije nije ništa novo, ali za početnike ovo zvuči konfuzno i nerazumljivo. Reč restrikcija znači ukratko zabrana. To znači da, u fazi restrikcije, imate zabranu da jedete određene vrste namirnica. Koje? O tome će biti reči u nastavku teksta.

Hrono ishrana – restrikcija – dužina trajanja

Šta je to hrono ishrana restrikcija, ili skraćeno restrikcija, odnosno faza restrikcije? To je period koji morate proći da bi zvanično prešli na hrono ishranu. To je ujedno period pripreme organizma za novi režim ishrane, period detoksikacije organizma i eliminacije viška kilograma. Dužina trajanje faze restrikcije je minimalno četiri sedmice, odnosno dvadeset i osam dana. Ona se završava sve dok ne dođete na željenu težinu, i tokom ove faze morate se pridržavati pravila kako bi rezultat bio brži i vidljiviji za kraći vremenski period. Za mnoge ljude faza restrikcije deluje veoma strašno i stresno, ali verujte, to nije ništa šokantno za organizam, ali ni za vas. Posmatrajte na fazu restrikcije kao na jednu mini dijetu unutar hrono ishrane, koja će i ovako i onako biti bitan deo vašeg života. Samo hrabro i polako, faza restrikcije će proći brže nego što mislite.

Osnovna pravila faze restrikcije su:

  • sav alkohol osim crnog vina je zabranjen,
  • mleko se ne konzumira,
  • kafa je zabranjena pre doručka,
  • pre doručka pijte čaj ili toplu limunadu,
  • minimalan period između obroka je 5 ili 6 sati,
  • voće i užina su zabranjeni.

Iako su ovo samo osnovna pravila, tu slede još principa koje morate poštovati tokom perioda odnosno faze restrikcije. Hrono hleb je jedini hleb koji ćete jesti tokom faze restrikcije. Četiri puta mesečno možete umesto hleba jesti pitu ili palačinku za doručak, naravno pripremljenu prema hrono principima. Kada je reč o jutarnjem napitku, sigurno ste čuli koliko je zdravo i korisno piti mlaku vodu sa limunom. Ovaj napitak mnogi nazivaju topla limunada. U toplu limunadu ne smeti stavljati šećer, ali je sama po sebi veoma ukusna i daće organizmu preko potreban vitamin C za dobar početak dana. Jaja se ni u kom slučaju ne mešaju sa mlečnim proizvodima. Jogurt je striktno zabranjen tokom ove faze. Za večeru jedite posno meso, ili ribu, uz belo ili zeleno povrće. Uz ručak obavezno servirajte salatu začinjenu sa malo maslinovog ulja, limunovim sokom i belim lukom. Za doručak možete jesti pileća prsa, pečenicu, poneki put slaninu ili čvarke, i obavezno doručak mora biti obilniji kako bi mogli da izdržite narednih pet, pet i po sati bez i jednog zalogaja hrane, grickalica ili bilo čega sličnog.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: