Hrono nutricija – ciljevi i iskustva

Hrono nutricija nastoji da prvo eliminiše onaj višak kilograma koji je izazvan skladištenjem nezdravih hranljivih materija u organizam i koji se prvo treba razbiti na delove, a onda i eliminisati iz organizma. Ako pratite ovaj metod ishrane strogo, treba da postignete svoj cilj veoma brzo i da održite zdravu težinu i u narednih nekoliko godina. Osim mršavljenja, ovaj metod oblikuje i figuru, tako da neće biti problema sa džepovima oko stomaka ili nedefinisanim nogama.

Hrono ishrana iskustva iz teorije

Prema francuskom stručnjaku Alenu Delabou, oblik tela odražava hranu koju jedemo: ukoliko jedete previše povrće, to dovodi do velikih kukova i širokih butina, a ako jedete previše mesa, imaćete velike grudi i široka ramena, a to svakako nije dobro. Ako imate previše skroba na vašem jelovniku, to dovodi do velikog stomaka, itd. Jedite samo ono što vam je potrebno i kada vam je potrebno, ni manje ni više. Ciljevi hrono ishrane je da naviknete svoj organizam da se hrani i snadbeva onom hranom koja mu odgovara, i samo onom hranom koja mu je potrebna.

Prestanite da iscrpljujete telo i da mu ne dajete ono što treba, ali pazite na kombinaciju namirnicu jer loša kombinacija ima tendenciju da skladišti masti na neželjenim mestima. Francuski lekar tvrdi da ćete nakon primene njegove ishrane da poboljšate opšte zdravstveno stanje i da će vam biti manje šanse da obolite od bolesti 21.veka – dijabetesa, visokog holesterola i visokog krvnog pritiska. Niko vas ne može zaštiti od ove bolesti, ali uz hrono ishranu, vaš rizik oboljevanja se znatno smanjuje. Morate se hraniti pravilno i u skladu sa principa zdrave hrane i pravilne ishrane, a to je ono što hrono ishrana predstavlja.

Izbalansiran dan je ono čemu težite. Ova metoda se zasniva na tome da doručak bude obilan, i što bi se reklo mastan (možete jesti sir, hleb, puter sa pečenicom) a ručak bi trebalo da vam obezbedi šećer, biljna mast je takođe dozvoljena i dobrodošla (jedite slobodno avokado, masline, i slične namirnice). Ručak i večera treba da se sastoje od mesa i od ribe. Šećer, veštačka peciva, kolači, vino i poslastice nisu preporučljivi, ali ih možete jesti dva puta sedmično, više ne. Hrono ishrana ima dosta prednosti, i nema ograničenja kada je reč o količini hrane, ali nemojte zloupotrebljavati ovu činjenicu. Jedite samo onoliko koliko vam je dovoljno.

Mnogo je onih koji hvale ovu dijetu, ali ima i onih koji smatraju da ovaj način nije dobar. Neki smatraju da je hrono ishrana suviše rigorozna, i da je jako teško celog života primenjivati pravila hrono nutricije. Sa drugim dijetama je lakše, možete ih primenjivati mesec dana ili dva, i onda se možete vratiti starom načinu života, ali koliko je to dobro? Svakako nije dobro. Nije poželjno da s vremena na vreme iscrpljujete i šokirate organizam raznim dijetama, a onda ga ponovo snabdevate lošim mastima i hranom koja nije zdrava za vas.

Imate li vi iskustva sa ovom dijetom? Ukoliko želite da vaša hrono ishrana iskustva podelite sa nama, ostavite komentar ispod, biće nam drago da se uključite u diskusiju.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: