Ukusan hrono doručak

Ko kaže da hrono doručak ne može biti ukusan? U principu, doručak je jedan od “najslobodnijih” obroka u hrono dijeti, tako da postoji bezbroj kombinacija koje možete koristiti kako bi napravili ukusan hrono doručak. Doručak je, prema mnogim stručnjacima, najvažniji obrok, zato što snabdeva telo energijom na početku dana. Mnogi ljudi, bilo zaposleni ili ne, greše i preskaču doručak misleći da je preskakanje doručka idealan način da se reše viška kilograma. U praksi, upravo važi suprotno – tokom doručka možete pojesti malo više kalorije, zato što postoji veoma velika šansa da te kalorije potrošite tokom dana, ukoliko budete dovoljno aktivni.

1 (2)

Predlozi za ukusan hrono doručak

U nastavku teksta možete pronaći nekoliko predloga za ukusan hrono doručak. Budite kreativni i nakon nekog vremena sami možete smišljati recepte kako vam doručak ne bi bio jednoličan, i kako vam ne bi brzo dosadio. Za početak, možete iskoristiti neki od sledećih predloga:

Pita sa slaninom i jajima

Za ovu pitu, potrebne su vam kore od heljde koje možete sami napraviti, ili kupiti u nekom bolje snabdevenom dućanu zdrave hrane. Obratite pažnju da kora bude bez kvasca. Razvucite kore po stolu, i premažite ih maslinovim uljem. Dodajte luk, seckanu slaninu i jaja, koja su prethodno ispržena u tiganju. Nemojte dodavati jaja u slaninu da ne bi napravili omlet. Peći na 220 stepeni minimum desetak minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

Namaz sa susamom

Za ovaj recept, potrebno je da već imate unapred pripremljen hrono hleb. Isržite susam i lan u dubljoj šerpici, dok ne dobiju blagu žutu ili smeđu boju. Koristite i poklopac pošto umeju da “skakuću” svuda unaokolo. Kada prvi deo namaza bude gotov, koristite avan da ih isitnite. U blender stvari mladi sir, kiselo mleko zajedno sa susamom i lanom i blendirajte dok smesa ne bude konzistetna. Namažite dobijeni premaz na hleb i uživajte u zdravom doručku. Po želji, možete dodati i maslinu preko.

Hrono hleb sa tikvicama

Iako se mnogima čini da je ovaj doručak previše lagan, idealna kombinacija sastojaka će vam pomoći da izdržite makar do ručka. Samo nemojte preterivati sa hlebom. Pomešajte jaja, tikvice koje su prethodno dobro oceđene, ovsene žitarice i susam, i malo sode bikarbone i dobro izmešajte. Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni, proverite čačkalicom da li je hleb dovoljno pečen pre nego što isključite rernu.

ZAKLJUČAK

Doručak bi trebalo da vam bude najvažniji obrok tokom dana, i tu nema nikakve dileme. Za doručak je potrebno jesti ugljene hidrate, integralne žitarice koje možete kuvati na vodi, ili pak hrono hleb uz šunku koja je stišnjena i koja nema puno masti. Ukoliko volite hlebove, možete napraviti ukusan hrono hleb bez puno muke, a ukoliko ste ljubitelj pogačica i pita, i ukoliko ste kreativni, nema granica kada je reč o ukusnom hrono doručku. Možete praviti pitu pa čak i burek od heljdinih kora, razne pite sa spanaćem, zeljem, pa čak i koprivama, dobar izbor je i ajvar namazan na hlebu, a nije loše rešenje ni domaći namaz sa hrono hlebom. U svakom slučaju, budite kreativni i pustite mašti na volju.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: