Pravila hrono ishrane

Pravila hrono ishrane su jednostavna, ali možda nije tako jednostavno uvek ih se pridržavati. Ipak, da bi postigli željeni cilj i da bi se oslobodili viška kilograma, pravila hrono ishrane morate poštovati što više moguće. U suprotnom, rezultati će izostati a vi ćete gubiti dragoceno vreme u pripremi hrane i svega ostalog vezano za hrono ishranu, a pritom ne radeći najbitniju stvar – poštovanje pravila novog režima ishrane.

Osnovna pravila hrono ishrane

Kao osnovna pravila koje morate poštovati su:

  1. Obroke ne smete preskakati ni u kom slučaju,
  2. Proteini i ugljeni hidrati se jedu samo za doručak,
  3. Poštujte interval između obroka, minimalno četiri, maksimalno šest sati,
  4. Tri obroka tokom jednog dana, bez užina i grickalica,
  5. Ne merite kilažu često,
  6. Testa su zabranjena uveče,
  7. Ne smete unositi mleko i jogurt,
  8. Količina hrane nije bitna,
  9. Doručak je najobilniji.

Ovo su samo neka od pravila, za neke su najvažnija, za neke su manje bitna, ali je bitno to da ne morate znati ova pravila napamet. Možete ih zapisati na papir i uvek nositi sa sobom ako ste odsutni od kuće, i ako niste sigurni šta sve smete da kombinujete. Ovo će vam dobro doći samo u prvih nekoliko sedmica dijete, kasnije ćete sami zapamtiti šta smete jesti u određeno doba dana, a šta ne.

U hrono ishrani se ne konzumira belo brašno, odnosno pšenično brašno i kukuruz. Dozvoljena brašna su ovseno, speltino, heljdino, raženo, a može i ječmeno. Prilikom pripreme hleba, morate znati kako da optimalno mešate brašna, kako hleb ne bi ispao previše vlažan, kao i da se ne bi ronio. Zato je kombinacija brašna u pripremni hrono hleba najbitnija. Ručak i večera su obavezno bez hleba, uz preporučenu salatu. Ne smete koristiti sirće, već limun za preliv, uz par kapljica ulja, najbolje lanenog ili maslinovog.

Odstupanje od pravila

Potrudite se da ne odstupate od pravila hrono ishrane ni u kom slučaju. Ovo naravno ne znači da morate po svaku cenu jesti hranu striktno se pridržavajući redosleda. Svi smo mi ljudi, a ne roboti, tako da nije strašno ako vam se jednom u dva meseca desi da izađete u provod ili odete na veselje gde vam je dostupna samo hrana koja nije preporučljiva za hrono ishranu. Ne morate početi režim hrono ishrane ispočetka ukoliko ponekad prekršite pravilo. Ali, trudite se da bude retko kako bi rezultati bili vidljiviji.

Kada je reč o ostalim pravilima, znajte da se voće ne jede ujutru, za ručak se preporučuje meso, junetina, teletina, piletina, svinjetina uz što više sveže salate, bez krompira i mahunarki. Za večeru treba jesti laganije obroke, a najčešći izbor su oslić, tunjevina, ili pileće belo meso. Margarin je izričito zabranjen, kao i pavlaka, ali kiselo mleko uz burek za doručak je dozvoljen. Kafa se nikada ne konzumira pre doručka, već isključivo posle. Između obroka pijte čaj, i dosta vode. Pre doručka možete piti toplu vodu sa ceđenim limunom, odlično je za imunitet i zdrav organizam.

Znate li za neko pravilo koje u tekstu nije navedeno? Podelite sa nama i sa našim čitaocima i ostavite komentar ispod!

Pročitajte i sljedeći sadržaj: