Odavno je poznata ljekovitost shiitake gljiva

Shiitake gljive potiču iz Azije i zbog svojih ljekovitih svojstava ih tamo nazivaju i carskim gljivama. Osim tog naziva, shiitake gljive su poznate još i kao japanske ili hrastove gljive. Prema nekim podacima, shiitake gljive su se počele uzgajati u Kini prije više od 800 godina, a zatim su se preko Japana počele širiti na ostatak svijeta. O njihovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da su shiitake gljive trenutno na drugom mjestu najuzgajivanijih gljiva na svijetu. Osim što su izvrsna prehrambena namirnica, već dugi niz godina se koriste i u ljekovite svrhe.

Sastav

Shiitake gljive sadrže esencijalne aminokiseline i to čak u većem omjeru nego što ih možemo pronaći u hrani poput mesa, mlijeka ili jaja. Bogate su brojnim vitaminima, kao što su A, B, C, D i E te  brojnim mineralima poput kalija, željeza, cinka i dr. Sadrže i veliki udio bjelančevina i čak 30 enzima.

Ljekovita svojstva

Teško je nabrojati sva ljekovita svojstva za koja su zaslužne shiitake gljive. Ispitivanja se stalno vrše u raznim labaratorijama i često se dolazi do novih saznanja vezanih uz blagotvoran učinak na organizam.  Prije svega, shiitake gljive vrlo su učinkovite pri podizanju imuniteta. Naime, one sadrže imunostimulatore koji u organizmu odlučuju koje tvari su dobre za organizam, a koje nisu.

Odlične su i za šećeraše jer pomažu u smanjivanju i regulaciji šećera. Pokazale su se korisne i u terapijama protiv tumora i raka te za ublažavanje nekih alergija. Imaju i antivirusno i antibakterijsko djelovanje, a neka istraživanja su pokazala da pomažu pri suzbijanju tromboze.

Tržište

U trgovinama je moguće kupiti shiitake gljive u izvornom obliku ili samljevene, u prahu. Ukoliko ćete ih odmah iskoristiti, svježe shiitake gljive su odličan izbor. Ugodnog su mirisa i vrlo specifične arome pa ih nećete morati dodaviti jelima u većim količinama da biste ih osjetili. Želite li odličan začin za jela koji može dugo trajati, možete se odlučiti za verziju u prahu. Shiitake gljive u prahu mogu trajati jako dugo, a cijelo to vrijeme neće izgubiti jačinu svog okusa. Gotovo su neizostavan dodatak svake azijske kuhinje, ali čak i ako niste ljubitelj te kuhinje, ove gljive dati će vašim jelima odličnu egzotičnu aromu.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: