Paradontoza i kako je se riješiti

Paradontoza

Primijetite li pri redovnom pranju zubi krvarenje iz desni, moguće je da ste jedan od nesretnika s paradontozom. Neugodna bolest desni može biti vrlo bolna te, ako se ne liječi na vrijeme, dovesti do vrlo neugodnih problema sa zubima, pa čak i ispadanja. Ako su u pitanju najraširenije i najčešće bolesti usta paradontoza je jedna od njih naravno uz karijes.

A pomalo je začuđujuće koliko se lako paradontoza zapravo može liječiti. Ipak, mnogi koji pate od paradontoze ne potraže pomoć na vrijeme, što se može povezati s neugodnim simptomima koji kod bolesnika izazivaju sram i nelagodu, zbog koje su šanse za skrivanjem problema tim veće.

Simptomi paradontoze

Jedan od glavnih simptoma paradontoze je krvarenje iz desni tijekom redovitog pranja zubi. Osim toga, česti popratni simptomi su i loš zadah te natečene i osjetljive, a u težim slučajevima i bolne desni. U slučajevima teških oboljenja, paradontoza može dovesti i do ispadanja zubi, čemu u prilog govori činjenica da je paradontoza jedan od glavnih razloga gubljenja zubiju kod odraslih starijih od 35 godina.

Ipak, radi li se o relativno maloj upali, vjerojatno je da nećete krvarenje iz desni smatrati velikim problemom. A sve to jer paradontoza osim navedenih simptoma uz sebe ne veže neke jače simptome koje bismo smatrali alarmatnima, barem ne do kada je prekasno.

Jednostavno rješenje za paradontozu

Osim zdravstvenog, paradontoza može postati problem i u drugim aspektima vašeg života. Loš zadah i natečene desni često su povod koji ljude tjera na nelagodu, s obzirom na negativne konotacije koje se vežu na loše zdravlje zubi i usne šupljine. Ljudi koji pate od paradontoze često će se povući u sebe, izbjegavati socijalne događaje poput večera i druženja, što onda prerasta u neku vrstu psihološke kočnice.

Paradontoza

Sama paradotoza nastaje zbog neadekvatne higijene usne šupljine, no promjenom paste za zube, načina četkanja i četkice za zube, već u 30 dana može doći do znatnog poboljšanja, ako ne i potpunog izlječenja od te bolesti. S obzirom da natečene desni često znaju biti poprilično osjetljive, mnogi se odlučuju ne četkati zube na bolnim mjestima, čime samo pogoršavaju stanje paradentoze nakupljanjem bakterija. Ipak, kako si ne biste nanijeli nepotrebnu bol, svakako se posavjetujte sa stomatologom oko toga koji je najbolji način za suzbijanje ove bolesti.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: