Liječenje zuba je potrebno kada prevencija više nije dovoljna

stomatolog

Liječenje zuba je važan dio oralne higijene i zdravlja općenito. Svaki put kad osjetite bol ili nelagodu u zubima, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu i da biste trebali posjetiti stomatologa. No, kada govorimo o zdravim zubima, prevencija igra ključnu ulogu. Redovito pranje zubi i upotreba konca za zube važni su za sprječavanje karijesa i drugih problema u ustima. 

Posjet stomatologu najmanje jednom godišnje može pomoći u otkrivanju i rješavanju problema prije nego što postanu ozbiljni. Međutim, ukoliko unatoč prevenciji osjetite bol ili nelagodu u usnoj šupljini, preporuča se što prije posjetiti stomatologa kako se problem ne bi zakomplicirao.

Zubni ispuni kao standardna usluga stomatologa

Jedan od najčešćih tretmana kod stomatologa kada je u pitanu liječenje zuba je postavljanje zubnih ispuna ili plomba. Kada zubni karijes napravi rupu u zubu, stomatolog uklanja oštećeno tkivo i puni rupu materijalom za punjenje kako bi zaustavio daljnje propadanje zuba. Materijali za punjenje mogu varirati od metalnih do kompozitnih smola, a odabir ovisi o veličini i lokaciji ispuna, kao i o estetskim preferencijama pacijenta. 

liječenje zuba postavljanjem zubnih ispuna
Jedan od najčešćih tretmana kada je u pitanu liječenje zuba je postavljanje zubnih ispuna ili plomba.

Kako bi se osiguralo dugoročno zdravlje, važno je pravilno održavati zubne ispune. Pravilna oralna higijena, uključujući četkanje i upotrebu konca za zube, može pomoći u sprječavanju daljnjeg propadanja zuba i pojave novih karijesa. Stomatolog može pregledati ispune tijekom redovitih pregleda i preporučiti zamjenu ispuna ako je to potrebno.

Liječenje korijena zuba

Endodontska terapija, poznata i kao terapija korijena zuba, koristi se za liječenje zuba koji su zahvaćeni:

 • Karijesom
 • Traumom 
 • Infekcijom

Terapija uključuje uklanjanje oštećenog tkiva i živaca iz korijenskog kanala zuba, a zatim se kanal puni materijalom za punjenje kako bi se spriječilo daljnje propadanje zuba. Ovaj postupak može spriječiti vađenje zuba i često se izvodi u lokalnoj anesteziji. 

Liječenje zuba oštećenog korijenskog kanala zuba
Liječenje zuba kod oštećenog korijenskog kanala zuba uključuje uklanjanje tkiva i živaca, a zatim se kanal puni kako bi se spriječilo daljnje propadanje zuba.

Važno je znati da endodontska terapija nije uvijek jednostavna i može zahtijevati više posjeta stomatologu. Pacijenti se mogu suočiti s naknadnom boli nakon tretmana i potrebno je pratiti upute stomatologa za postupak oporavka. Međutim, endodontska terapija može biti izvrsna alternativa ukoliko je druga opcija vađenje zuba.

Zubne krunice 

Kada zub postane previše oštećen, slomljen ili ima velik ispun, može biti potrebno izraditi zubnu krunicu. To je proteza koja se postavlja preko postojećeg zuba kako bi se poboljšala njegova funkcija i izgled. Može biti izrađena od različitih materijala, uključujući:

 • Metal
 • Keramiku 
 • Kombinaciju oba materijala

Postupak ugradnje zubne krunice uključuje brušenje zuba i uzimanje otiska zuba kako bi se izradio individualni plan rada. Ona se izrađuje u laboratoriju i nakon toga se postavlja na zub pomoću cementa. 

Liječenje zuba uz pomoć zubnih krunica može poboljšati funkciju zuba, učiniti ih izdržljivijima i pomoći u održavanju pravilnog zagriza. Kao i kod drugih stomatoloških postupaka, održavanje zdravih navika oralne higijene i redoviti pregledi kod stomatologa pomažu u očuvanju dugoročnog zdravlja zubi.

Zubni implantati kao nadomjestak za zube

Kada govorimo o liječenju zuba, ne smijemo izostaviti niti zubne implantate. Oni su postali popularan tretman za zamjenu izgubljenih zuba. Sastoje se od titanske čahure koja se postavlja u kost i služi kao osnova za novi zub. Na vrh implantata postavlja se protetski dio, poput krunice, mosta ili proteze. Oni su dugotrajni i izdržljivi, a mogu biti odlična alternativa zubnim mostovima ili protezama. 

liječenje zuba i postavljanje zubnih implantata
Kada govorimo o liječenju zuba, ne smijemo izostaviti niti zubne implantate, koji su popularan tretman za zamjenu izgubljenih zuba.

Postupak ugradnje uključuje nekoliko faza. Cijeli proces može potrajati nekoliko mjeseci. Kao i kod drugih postupaka, oralna higijena je ključna za održavanje zdravlja implantata. Redoviti pregledi kod stomatologa mogu pomoći u otkrivanju problema i održavanju dugoročnog zdravlja zubi i desni. Važno je napomenuti da ovakvo liječenje zuba treba promatrati kao posljednju opciju jer zahtijeva puno novaca, vremena, a i uzrokuje bol.

Stomatolog održava vaš osmjeh blistavim

Stomatolog je liječnik koji se specijalizirao za dijagnostiku, prevenciju i liječenje bolesti usne šupljine, zubi i desni. Stomatologija je važna grana medicine jer je zdravlje usne šupljine povezano s općim zdravljem. Stomatolozi obavljaju različite postupke, uključujući:

 •  Čišćenje zubi
 •  Popravak karijesa
 •  Izradu zubnih ispuna
 •  Liječenje korijena zuba
 •  Izradu zubnih proteza
 •  Ugradnju zubnih implantata
 •  Izradu zubnih krunica

Također mogu dijagnosticirati i liječiti bolesti desni poput gangrene zuba i paradentoze. Stomatolozi mogu raditi u privatnoj praksi ili u javnoj zdravstvenoj ustanovi. Mnogi se specijaliziraju za određene oblasti stomatologije, kao što su ortodoncija, endodoncija ili oralna kirurgija. 

Profesija: stomatolog

Važno je redovito posjećivati stomatologa kako bi se održalo zdravlje zubi i desni. Osim toga, pravilna oralna higijena, poput četkanja zubi i upotrebe zubnog konca, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravih zubi i desni.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: