Da li da budete fizički aktivni?

Za vreme držanja hrono dijete ne morate biti fizički aktivni, možete po ceo dan sedeti ispred televizora, a kilogrami će se sami topiti. Šalimo se, naravno! Fizička aktivnost je, bez obzira da li držite dijetu, da li se pridržavate hrono ishrane ili bilo kog drugog režima ishrane, osnova za zdrav život, i trebalo bi da je upražnjavate barem tri do pet dana sedmično. Na ovaj način, troše se masne kiseline i troši se energija iz mišića na najbolji mogući način. Bez obzira na sve, ne smete biti lenji i neaktivni zato što, ako se ne troše, masti ostaju u krvotoku, i pretvaraju se u masno tkivo. Svaka masna ćelija ima zadatak da proizvodi ali i oslobađa energiju kroz naše telo. Masnoće su vam potrebne, ali je višak, kao i nedostatak masnog tkiva štetan.

Poenta je da se kod držanja dijete ne isključe masti u potpunosti, ali je preporučljivo da ne unosite trans masti, koje se veoma štetne i ne donose ništa korisno za vaš organizam. Kada je reč o fizičkoj aktivnosti, nije samo dovoljno da šetate od kuhinje do kupatila i nazad. Iako su kućni poslovi veoma veliki potrošači energije, i ukoliko vam zdravstveno stanje dozvoljava, trebalo bi barem jednom sedmično da usisate ili brišete prašinu (u slučaju da niste alergični, ukoliko ste alergični prepustite tu aktivnost jačoj polovini), fizička aktivnost pre svega podrazumeva izlazak na vazduh, po mogućnosti sveži, mada je to u današnje vreme teško pronaći. Ipak, u svakom manjem ili većem gradu sigurno postoji park, ili staza za šetanje udaljena od gradske gužve, dima iz automobila i štetnih čestica kojih obiluje vazduh oko nas. Ukoliko se ne možete pohvaliti da ste do sada bili fizički aktivni u dovoljnoj meri, za početak je dovoljno početi da šetate u kraćim intervalima, po postepeno možete povećavati broj minuta provedenim u šetnji.

Ukoliko ste već fizički aktivni, utoliko bolje, nemojte prekidati sa ovom zdravom navikom, bez obzira da li se bavite trčanjem ili brzim hodanjem. Ako vam zdravstveno stanje ne dozvoljava trčanje, proverite sa vašim lekarom koje aktivnosti su vam dozvoljene. Za početak, a i za duže staze, hodanje, odnosno umereno brzo hodanje je sasvim dovoljna aktivnost za zdrav organizam, čak i brojna istraživanja potvrđuju da je brzo hodanje sigurnije i bezbednije od trčanja, pošto ne morate voditi računa o broju otkucaja, dužini staze, i drugim “sitnicama” kojim se ljubitelji trčanja “opterećuju”.

Možete svakoga dana, najbolje u popodnevnim časovima, ili jutarnjim ako se radi o zimskom periodu, da barem pola sata šetate, preporučljivo u društvu, zato što je u društvu uvek lakše. Sigurno imate barem jednog prijatelja ili prijateljicu, pa možda čak i emotivnog partnera sa kojim želite zajedno da dovedete liniju do savršenstva, a sve u cilju boljeg zdravlja. Nakon izvesnog perioda, ako primetite da vam šetnja ili brzo hodanje ne smeta, čak naprotiv, da vam prija, možete povećati dužinu šetnje i na sat, sat i po vremena, nikako neće da šteti, samo će da vam koristi.

Šta čekate? Obucite vaše najudobnije patike, staza za šetnju čeka baš na vas!

Pročitajte i sljedeći sadržaj: