Kućne vježbe za stražnjicu i njene mišiće

Kućne vježbe za stražnjicu će vam pomoći da svoje tijelo dovedete do maksimuma

Jedan od muškarcima najdražih dijelova tijela kod žena je svakako zadnjica  zbog toga sve više žena želi ojačati mišiće stražnjice, kako bi dobili željenu veličinu i oblik. Ako se pitate kako do čvrste i lijepo oblikovane zadnjice, ovaj tekst je namijenjen upravo vama. Kroz neke kućne vježbe za stražnjicu ćemo vam objasniti kako da ostvarite najbolje rezultate i podignete vlastito samopouzdanje i sreću.

Kućne vježbe za stražnjicu
kućne vježbe za stražnjicu – iskorak

Mišići gluteusi na stražnjici

Prije nego što vam krenemo objašnjavati koje kućne vježbe za stražnjicu su najučinkovitije, veoma je važno da vam objasnimo koji mišići čine stražnjicu onakvom kakva je. Prije svake vrste treninga je veoma važno istražiti i upoznati vlastito tijelo, kako bi znali radite li neku vježbu pravilno. Stvari koje mogu upućivati na to da neka vježba nije pravilno odrađena su:

  • Ne osjećanje napetosti u određenom dijelu tijela prilikom odrađivanja vježbe za njega.
  • Bol u drugom dijelu tijela nakon odrađenog treninga.
  • Istezanje mišića ili problemi s odrađivanjem pokreta iz vježbe.

Sve ove stvari sugeriraju vam na nepravilno izvođenje treninga. Stražnjica se sastoji od tri mišića, tj skupa mišića gluteus. Prilikom odrađivanja vježbi za stražnjicu, potrebno je izolirati cijelo tijelo, kako bi se vježbali samo mišići odgovorni za njeno oblikovanje.

Vježbe za mišiće zadnjice

Postoje razne kućne vježbe za mišiće zadnjice, no razlikuju se prema učinkovitosti. Neke vježbe više utječu na mišiće nogu, dok su druge maksimalno usmjerene na stražnjicu. Ovo je 5 najučinkovitijih vježbi:

  • čučanj
  • podizanje kuka
  • iskorak

Ove tri kućne vježbe za stražnjicu će vam pomoći da svoje tijelo dovedete do maksimuma.

Čučanj je najučinkovitija vježba

Čučanj, uz mrtva dizanja i bench press spada u 3 glavne vježbe za tijelo. Za razliku od druge dvije, čučanj je potpuno usmjeren na stražnjicu, no osim toga idealno opterećuje i trenira ostale dijelove tijela. Naravno, kombinacija svih drugih je neophodna za pravilan i lijep oblik, no čučanj je vježba na koju biste se trebali najviše fokusirati.

https://www.youtube.com/watch?v=3l9irPJWkn8
Video: Kućne vježbe za stražnjicu – čučanj

Čučanj se radi na sljedeći način:

  • Stanite uspravno i raširite noge u širinu ramena.
  • Leđa držite ravno i krenite spuštati stražnjicu prema tlu.
  • Prilikom spuštanja, koljena vam ne smiju prelaziti vrhove stopala, jer odlaskom previše na naprijed se opterećuju.
  • Spustite se do 90 stupnjeva u koljenima i podignite natrag.

Ovisno o vašoj spremi i mišićima, prema sposobnostima si složite trening. Kućne vježbe za stražnjicu su sasvim dovoljne za njeno oblikovanje, te nije potrebno koristiti dodatno opterećenje s utezima, već je vježba vlastitom težinom dovoljna.

Pročitajte i sljedeći sadržaj: