Prehrana za štitnjaču uz koju čuvate zdravlje

Jaja su štitnjača prehrana koja uključuje mnogo joda

Štitnjača je jedan od najvažnijih organa kada su u piranju hormoni, pa probleme sa štitnjačom treba shvatiti ozbiljno. Upravo ti problemi često znaju uzrokovati i probleme s probavom, pa je važno znati koja je vrsta prehrane dobra za nju te neće uzrokovati druge probleme u tijelu.

Stoga u ovom tekstu pronađite sve potrebne informacije i dovedite stanje svog organizma u ono zdravo.

Nadomjestite jod

Jod je jedan od najčešćih razloga u svijetu danas za probleme sa štitnjačom. Želite li da vaša štitnjača bude zdrava ili pak da postojeći problem s njom budu manji krenite s regulacijom joda u prehrani. Kada je u pitanju štitnjača prehrana koja uključuje mnogo joda vezana je uz namirnice poput:

  •  Algi
  •  Morske ribe
  •  Jaja
  •  jogurta
  •  Sira
  •  Soli (s obzirom da je u većini razvijenih zemalja sol danas jodirana)

Takvom se prehranom za štitnjaču jod u tijelo dovodi na prirodan način, što joj daje savršene uvjete za nesmetan i pravilan rad. Imajte na umu kako se jod također može uzimati i kroz dodatke prehrani.

Regulirajte rad štitnjače

Drugi čest problem sa štitnjačom je njen pretjeran ili smanjen rad, zbog čega se metabolizam tijela može pretjerano usporiti ili pak ubrzati. Ako štitnjača ne radi kako bi trebala, veoma je važno znati kakva prehrana će joj omogućiti pravilan rad.

Štitnjača prehrana - ribe
Ribe su štitnjača prehrana koja uključuje mnogo joda

Kod pretjerane aktivnosti najbolja prehrana za štitnjaču jest odabir namirnica koje mogu nadoknaditi gubitak mišića, kao što su jaja, meso, riba te mlijeko i mliječni proizvodi, kao i vitamini B skupine. Usporen rad štitnjače liječi se pak najčešće s hormonskom terapijom, te tu ne postoji određena prehrana za štitnjaču koja može pomoći.

Dodatci prehrani koji mogu pomoći

Kada je u pitanju štitnjača prehrana nije jedina pomoć koju možete dobiti. Postoje također i razni dodatci prehrani koji vam mogu pomoći smanjiti ili spriječiti probleme. Prvo i osnovno, tu je jod. Iako se danas jodira sol, pa je kroz prehranu za štitnjaču moguće konzumirati dovoljno soli, dodatne količine lako možete nadomjestiti kroz dodatke prehrani.

Video: Zdraviji život uz prehranske dodatke – Štitnjača

S druge strane, vitamini B skupine česti su dodatci prehrani koji se uzimaju jer mogu pomoći regulirati rad pretjerano aktivne štitnjače te ju vratiti na normalan ritam tijekom određenog perioda djelovanja. Kod pretjerano aktivne štitnjače dobro je također nadomjestiti hranjive tvari, ali i kalorije koje se gube.

Pročitajte i sljedeći članak: Covid-19 test za brže suzbijanje pandemije

Pročitajte i sljedeći sadržaj: