Predlozi za brz obrok

Ukoliko ste započeli novu dijetu kako bi se otarasili svih masnih naslaga, kao i viška holesterola i triglicerida, u nastavku teksta možete naći predloge za brz obrok, barem za prvih sedam do deset dana, dok ne uđete u štos. Dakle, prve nedelje menija, možete izabrati:

– Za doručak (između 8 i 10 ujutru): integralni hleb, maslinovo ulje i mocarela sir,
– za ručak (najranije 13 časova, najkasnije 15 časova): piletinu i salatu,
– Za večeru (najmanje 2 sata pre spavanja): losos i brokoli

Ne zaboravite da jedete i ne preskačite obroke, i jedite dok ne prestanete da osećate glad, nemojte se prejedati.

Drugog dana, za doručak možete pojesti 50 grama kozjeg sira uz stišnjenu šunku. Možete odabrati jednu vrstu sira dnevno ili jedite istu vrstu cele nedelje. Ukoliko ne volite sir, možete jesti maslac i kuvano jaje. Za hleb, uvek birajte hleb bez kvasca. Ukoliko želite da jedete kupovni hleb, uverite se da ova vrsta hleba ne sadrži kvasac kao ni bilo koju vrstu šećera. Industrijski hleb ni industrijske žitarice nisu dobar izbor za doručak.

Za pravljenje ručka, ili za salatu, koristite maslinovo ulje. Nikad nemojte jesti margarin tokom hrono ishrane, veoma je loš za zdravlje, već koristite samo maslac. Isto tako, bez mleka i jogurta, naročito u fazi restrikcije. Od pića, koristite čaj, kafu, obavezno posle obroka ili običnu vodu, bez dodatka šećera.

Za ručak, meso je prvi izbor. Prve nedelje ćete moći da jedete naprimer, dinstano teleće meso, a ako ne volite meso, zamenite ga barem povrćem, ili pečurkama. Testenina i sve vrste testa su zabranjene. Za večeru jedite nešto lagano. Uz ručak popijte 3 velike čaše vode ili šolju čaja bez dodatka šećera.

Za užinu možete svakoga dana koristiti limunadu, a ona se može konzumirati i ujutru na prazan stomak, i neka bude mlaka. Bez šećera, naravno, šećer je vaš najgori neprijatelj i ne želite ga videti, naročito u fazi restrikcije.
Biljne masti su dozvoljene, samo nemojte preterivati.

Za večeru možete jesti pileće belo meso, ali nemojte jesti često pošto će vam se organizam zasititi, pa ćete lako izgubiti motivaciju. Umesto belog mesa, jedite skušu, oslić, losos, pa čak i tunjevinu, ali tunjevinu nemojte jesti više od dva tri puta sedmično, i pre nego što je konzumirate, obavezno je osedite od sopstvenog ulja. Za večeru se preporučuje belo i zeleno povrće.

Kada je reč o ručku, za ručak možete jesti paradajz, artičoke, tikvice, plavi patlidžan, krastavac ili, mnogima omiljeni, karfiol. Izbegavajte stare sireve, u stvari, kompletno ih izbacite iz upotrebe. Za doručak umesto hleba možete jesti pite ili pogačice, isključivo od heljdinog ili speltinog brašna, naravno ako niste alergični na iste. Ukoliko ne možete bez kafe, možete da je pijete maksimalno dva puta na dan, ali bez šećera. Ukoliko ne želite da se odreknete zaslađene kafe, koristite prirodne zaslađivače kao što je stevia. Mada, mnogi su se tokom držanja hrono dijete odvikli potpuno od kafe, pa mesto kafe konzumiraju mlaku limunadu koja je odlična za dodatnu energiju, ili čaj, koji okrepljuje i daje snagu organizmu, naročito ujutru. Počnite sa hrono ishranom već danas i ne odustajte!

Pročitajte i sljedeći sadržaj: